איך מקימים סטארט אפ – כמה שלבים בסיסיים
הקמת סטארטאפ היא תהליך שיש בו מההתרגשות ומחדוות היצירה, מהחזון והמוטיבציה, ועם זאת מדובר גם בתהליך מורכב וממושך המצריך סבלנות, התמדה ונחישות. אז למי ששואל את עצמו איך מקימים סטארט אפ, הנה מספר שלבים בסיסיים בדרך להגשמת החלום.
ברור שחייב להיות לכם רעיון
ייתכן שכבר יש לכם רעיון לסטארטאפ, אבל אם אתם עדיין לא עליתם על הפיתוח המדויק, ההמלצה הגורפת היא ללכת על מה שקרוב אליכם. למשל, על נושא שבו כבר יש לכם ידע והבנה מסוימים, או לכל הפחות תחום שאותו אתם מכירים עקב השימוש השוטף שלכם או של אחרים שאתם מכירים. כלומר, רעיון פרקטי שבאמת בא לפתור בעיה קיימת, ואפילו אם קיימים כבר פתרונות עבורה בשוק, ייתכן מאוד שיש לכם רעיון טוב יותר – על אותו הבסיס אבל משופר.
בדיקת היתכנות עסקית ומחקר שוק
אחרי שיש לכם רעיון ביד, ואחרי שהרשיתם לעצמכם לדמיין ולחלום על ההצלחה, זה הזמן להוריד את העניינים אל קרקע המציאות. חזון ומוטיבציה הם כמובן הכרחיים, אך לא מספיקים – לא בשביל לשכנע משקיע ולא בשביל להפוך חלום למוצר רווחי ומצליח. כאן נכנסת לתמונה בדיקת היתכנות עסקית שמטרתה לומר לכם בתכל'ס – האם שווה ללכת על המיזם לפי הרעיון והקונספט שתוכנן, האם כדאי לבצע שינויים מסוימים בשביל לשפר ולהבטיח רווחיות, או שאולי כדאי להתקפל ולחסוך לעצמכם המון זמן, עוגמת נפש ואף הפסדים כספיים.
חלק בלתי מבוטל מבדיקת ההיתכנות הינו מחקר השוק, אשר מטרתו לסקור את הפתרונות שכבר קיימים לאותה בעיה, את נקודות התורפה והכוח שלהם, את קהלי היעד והסיבה שבגללה ירצו את המוצר שלכם, את הרווחיות המקובלת בתחום, האסטרטגיות העסקיות והשיווקיות שעובדות טוב יותר או פחות, את היתרונות שלכם לעומת מתחרים עקיפים ובעיקר ישירים, את פוטנציאל השוק הכללי ונתח השוק הרלוונטי עבורכם, את המשקיעים הרלוונטיים, ועוד שורה ארוכה של היבטים.
לצד בדיקת ההיתכנות ומסקנותיה, הנתונים שעולים ממחקר השוק גם ישמשו אתכם בהמשך לבנייה של תקציר מנהלים ומצגת שיוצגו לעיני משקיעים.
מציאת שותפים והיבטים משפטיים
שותפים לסטארטאפ עשויים להתגלות כנכס משמעותי, מאחר שכל אחד את הידע והניסיון המיוחד שמשלים את של האחרים, את הקשרים שיצר לאורך השנים, את התמיכה והעידוד, ובנוסף קיים סיכוי טוב יותר לשכנוע משקיעים במיזם המורכב מצוות. עם זאת, במידה ומכניסים שותפים יש להסדיר את ההיבטים המשפטיים, שכן מרגע שיש יותר מאדם אחד מתחילות להתעורר אי הבנות. לפיכך יש לדאוג לעריכה של הסדר מייסדים המגדיר את היחסים ביניכם, הגנות על קניין רוחני, סודיות, אופן ההתנהלות וקבלת ההחלטות וכן הלאה.
בתוך כך, יש להחליט גם על דרך ההתאגדות הנכונה ביותר, וייתכן שלשם כך כדאי יהיה לקבל ייעוץ לסטארטאפ מרואה חשבון. באופן עקרוני, שתי האפשרויות המרכזיות הן התאגדות כחברה בע"מ או כעוסק מורשה. רישום כחברה בע"מ אצל רשם החברות מעניק הגנה משפטית עליכם כאנשים פרטיים, כך שבמקרה של אי הצלחה לא ניתן יהיה לתבוע מכם כספים באופן פרטי. בנוסף, קיימים יתרונות ברמת המיסוי, ומעבר לכך החל מרמה מסוימת של פעילות חובה להירשם כחברה בע"מ. עם זאת, הרישום הזה כרוך בעלויות יותר גבוהות, כגון שירותי ראיית חשבון יותר מקיפים, אגרות לרשם החברות ועוד. בשורה התחתונה, כמעט כל הסטארטאפים נרשמים כחברה בע"מ.
להשיג מימון לסטארטאפ
כאמור, את הנתונים המתקבלים מבדיקת ההיתכנות וממחקר השוק, ביחד עם נתונים שכבר קיימים אצלכם, יש למזוג אל מצגת ותקציר מנהלים המוגש לעיני משקיעים – בדגש על אלו שהופיעו במחקר השוק כרלוונטיים ביותר. כידוע, בעולמות הסטארטאפ יש גורמים רבים שניתן לפנות אליהם, כגון משקיעים פרטיים, קרנות הון סיכון, חממות, בנקים וכיוצא בזאת.
כמובן, יש להגיע אל המשקיעים כשיש לכם מענה לכלל השאלות הבוערות, ובדגש על היסוד להניח שהמיזם יצליח ביחס למה שקורה היום בשוק ובצפי עתידי. בנוסף, כדאי שיהיה לכם בשלב הזה כבר אב טיפוס או דמו שיאפשר המחשבה ויזואלית ברורה ומעשית של תכונות ופתרונות הפיתוח, כך שההדגמה תהווה חלק אינטגראלי מהפרזנטציה.
היבטים נוספים בהקמת סטארטאפ
מלבד האמור לעיל קיימים עוד מספר שלבים בהקמה של סטארטאפ, המשתנים ממקרה למקרה, כגון הבחירה לבנות תוכנית עסקית לסטארטאפ ולגזור ממנה את תוכנית העבודה. גם את התוכניות האלו ניתן לבסס במידה רבה על מחקר השוק והאנליזות שמבצעת אינפוטרגט. לפרטים נוספים בנושא ניתן לפנות אל חברתנו בטלפון 072-3972012.