מחקר שוק כחלק מבדיקת היתכנות לסטארטאפ
כפי שאתם בוודאי יודעים, קיים מרחק לא קטן בין רעיון מקורי ויצירתי לבין מוצר מוגמר ורווחי. אז קודם כל, ברור שרעיון טוב צריך להיות, וכך גם התלהבות ומוטיבציה, אבל לפני שקופצים לבריכה חייבים לברר שיש בה מים ומה טיבם. במילים אחרות, חובה להיכנס לפרויקט בעיניים פקוחות, ולפיכך בשלב הראשון יש לבצע בדיקת היתכנות, הכוללת בין היתר מחקר שוק.
מדוע צריך בדיקת היתכנות ומה היא כוללת
האם יש היתכנות עסקית לסטארטאפ? זו בעצם השאלה המרכזית שעליה יש להשיב בצורה מדויקת ככל האפשר, הרבה לפני שממשיכים לשלבים הבאים הכרוכים בהשקעה של זמן וכסף. כפי שנראה בהמשך, הבדיקה חולשת על פני שורה ארוכה של תחומים, בחלקם כלכליים, בחלקם קשורים אל השוק והמתחרים, אך לפני כן יש להבין מהי בעצם מטרתה.
ובכן, המטרה של הבדיקה היא בראש ובראשונה לעזור לכם להגיע לאחת משלוש מסקנות: הולכים על המיזם (או לפחות אל השלב הבא), משנים משהו ברעיון על מנת לאפשר הגעה ליעדים הרצויים, או שמוותרים עליו מכל וכל. אגב, גם אם מגיעים אל המסקנה שאין היתכנות למיזם, אין אלו בשורות רעות אלא הצלה מפני כניסה להרפתקה שהייתה מסתיימת בשברון לב ובהפסדים כלכליים ניכרים.
כאמור, בדיקת ההיתכנות כוללת מרכיבים רבים, ומתייחסת בין היתר אל עלויות הפיתוח והייצור, התקורות המשוערות, רמת ההכנסות החזויה, הגדרה של הפתרונות הגלומים במוצר, הגדרה מדויקת של הקונספט, כוח האדם הדרוש, מקורות המימון האפשריים, ועוד. מלבד ההחלטה על הליכה על המיזם, ביצוע שינויים מסוימים לשיפור הסיכוי להצלחה, או ויתור על הרעיון בשלב זה, הנתונים המתקבלים גם מאפשרים לאמוד את ההגעה לנקודת איזון, להבין האם הצפי מתאים לשאיפות של היזמים, והם גם ישמשו בתור מצע חשוב להמשך הדרך ובניית תוכנית העבודה והמודל הכלכלי. בתוך כך, חלק משמעותי ביותר מבדיקת ההיתכנות מהווה מחקר השוק.
חשיבות של מחקר השוק ומה בודקים בו
מחקר שוק הוא חלק אינטגראלי מתוך בדיקת ההיתכנות העסקית לסטארטאפ או לכל עסק אחר. יש להבין שלא מדובר בבדיקה המתחילה ונגמרת בקריאת כמה עיתונים טכנולוגיים וכלכליים, או בהתייעצות עם קולגות. זוהי בדיקה מעמיקה המסתמכת של היקף נרחב של מקורות ומאגרי מידע, ויש צורך בידע מקצועי ובהיכרות עם כלי מתקדמים על מנת לבצע באופן יעיל, מהיר, חסכוני ורציני.
באופן כללי, המחקר בודק מה בדיוק קורה כעת ובצפי לעתיד בשוק שאליו את מכוונים. בין היתר בודקים את רמת התמחור של מוצרים שיכולים להתחרות, והאם יש יתרונות או מאפיינים ייחודיים למוצר שלכם – כגון איכות גבוהה, עלויות נמוכות, מהירות ונגישות וכיוצא בזאת. בתוך כך, בפרט אם מדובר במיזם חדשני שאין כמותו (או רבים כמותו) בשוק, יש להבין האם באמת קיימת הצדקה לפתחו, כלומר האם באמת קיים קהל שיוכל וירצה לעשות בו שימוש, ובמקרה זה אי אפשר להסתמך רק על משאלות הלב והאופטימיות שלכם.
מחקר השוק בוחן מיהם המתחרים העקיפים והישירים שלכם, מיהם הלקוחות הפוטנציאלים ומהו גודל השוק הרלוונטי. אבל לא רק שצריך להבין האם יש בשוק לקוחות ומיהם, אלא גם מהו הפוטנציאל הכספי שקיים כיום ובראייה לעתיד, דבר המושפע למשל משוק הנמצא בעלייה או בדעיכה, בתחזיות הצמיחה שלו, בטכנולוגיות משנות מציאות, ועוד. יש להבין כי נתונים אלו אינם נדרשים רק עבורכם, אלא למעשה יישאלו על ידי כל משקיע שאותו תרצו לעניין בהמשך במיזם.
מעבר לכך, מחקר השוק עשוי להתייחס אל עוד קשת רחבה מאוד של פרמטרים, וזאת על סמך אפיון מקדים הלוקח החשבון את צרכיכם, אופיו של המיזם המתוכנן, המוצר או השירות, השוק והמטרות. כך למשל, ייתכן ויהיה צורך לרדת לרזולוציות יותר מעמיקות בהגדרות של קהל היעד, לסקור את נקודות הכוח והתורפה של המתחרים, להגדיר במדויק מהו הנתח הזמין בשוק עבורכם, לבחון אסטרטגיות עסקיות שמצליחות יותר או פחות, כמו גם אסטרטגיות שיווקיות, וכמובן גם לשים את האצבע על משקיעים פוטנציאליים העשויים להתעניין בסטארטאפ שלכם.
לפרטים נוספים על בדיקת היתכנות ומחקר שוק לסטארטאפ
מחקר השוק של אינפוטרגט אינו מצריך השקעה משמעותית של זמן וכסף, דבר המתאים במיוחד ליזמים המצויים בראשית דרכם ומכוונים לשוק דינאמי ומהיר. מאידך, המחקר מוביל לקבלת נתונים מדויקים ואמינים ביותר, עליהם מבוצעות אנליזות שונות שמאפשרות הסקת מסקנות וקבלת החלטות. לפרטים נוספים בנושא ניתן לפנות אל חברתנו בטלפון 072-3972012.